维基百科:仲裁委员会

维基百科,自由的百科全书
跳转至: 导航搜索


仲裁委员会是一些语言版本的維基百科中存在的机构,目的是為了解决爭執,做出強制的解決方案。這些解決方案也許會是類似或包含封禁一個用戶編輯維基百科一段時間。

仲裁委员会是解決爭議的最後一個步驟;這是當其他方法都失敗時的最後手段。其他的方法應該要先被嘗試,包括在使用者間討論,如果適當,進行調解。仲裁委員會是為了解決最為嚴重的爭執及破壞規則的案例而存在。

一直到2004年初,吉米·威爾士,維基百科的创始人和維基媒體基金會前理事长,是唯一一個解決所有最為嚴重的爭議,並有權利在英文版封禁一個非單純進行破壞的用戶的人(直接的破壞者可以被管理員封禁)。這樣的任務如今在英文維基百科改由仲裁委員會來處理。吉米說道:

——"The Arbitration Committee [...] can impose a solution that I'll consider to be binding, with of course the exception that I reserve the right of executive clemency and indeed even to dissolve the whole thing if it turns out to be a disaster. But I regard that as unlikely, and I plan to do it about as often as the Queen of England dissolves Parliament against their wishes, i.e., basically never, but it is one last safety valve for our values."[1]