辰韓

维基百科,自由的百科全书
跳到导航 跳到搜索
辰韓
Samhan.PNG
三韩东濊在朝鲜半岛的位置
朝鲜语名稱
谚文 진한
汉字 辰韓
文观部式 Jinhan
马-赖式 Chinhan

辰韓진한しんかん),是古代(公元前2世紀末至公元後4世紀左右)朝鮮半島南部部落之一,在洛東江以东庆尚道,與馬韓弁韓合稱三韓三韩是现在朝鲜族的直系祖先,也是如今韩国国名得来的原因。

领土[编辑]

辰韓

带方郡之南,与日本海接壤。国境南接壤弁韩。初始有6国,后来分裂成12国,其中斯罗发展成为新罗。

歷史[编辑]

與漢族的關係[编辑]

辰韩在马韩之东,其耆老传世,自言古之亡人避秦役来适韩国,马韩割其东界地与之。有城栅。其言语不与马韩同,名国为邦,弓为弧,贼为寇,行酒为行觞。相呼皆为徒,有似秦人,非但燕、齐之名物也。名乐浪人为阿残;东方人名我为阿,谓乐浪人本其残馀人。今有名之为秦韩者。始有六国,稍分为十二国。

——《三国志魏书卷三十 乌丸鲜卑东夷传》[1]

故辰韩亦有秦韓之稱(「辰」和「秦」在现代朝鲜语/韓語中發音一样,韩语谚文书写字形也都是“진”字,但汉字表记不同)。另一说法是辰国人后裔。

李延寿在其所编写的《北史》列传第八十二中记录:“新罗者,其先本辰韩种也。地在高丽高句丽)东南,居汉时乐浪地。辰韩亦曰秦韩。相传言秦世亡人避役来适,马韩割其东界居之,以秦人,故名之曰秦韩。其言语名物,有似中国人。”[2]

辰韓初有六國,後發展最鼎盛時共有十二國;辰韓包括前57年建立的新羅東晉時期為新羅國所分。辰韓被新罗合并后秦人逃亡日本

與弁韓的關係[编辑]

弁辰与辰韩杂居,亦有城郭。衣服居处与辰韩同。言语法俗相似,祠祭鬼神有异,施灶皆在户西。其渎卢国与倭接界。十二国亦有王,其人形皆大。衣服絜清,长发。亦作广幅细布。法俗特严峻。

——《三国志魏书卷三十 乌丸鲜卑东夷传》

辰韓與弁韓交流較多,居民均相互雜居[3]。辰韓與弁韓语言文化相似,[4]但《后汉书》记载,两者语言文化相异。[5]

辰韩与其它三韩部落一样都是在公元前108年古朝鲜灭亡后的混乱和北方人民的南迁中成立。辰韩与辰国的关系不很明朗。《后汉书》认为三韩之地“皆古之辰国也”,[6] 而《三国志》认为辰韩即“古之辰国”。

辰韓人以種稻養蚕為生計。

辰韩12国[编辑]

开始有6个国家,稍分发展为12个国家 三国志魏书卷30[7]:

  1. 已柢国
  2. 不斯国
  3. 勤耆国
  4. 难弥离弥冻国
  5. 冉奚国
  6. 弁乐奴国
  7. 军弥国〈弁军弥国〉
  8. 如湛国
  9. 户路国
  10. 州鲜国(马延国)
  11. 斯卢国
  12. 优由国

弁韩也有12个国家[8]:

  1. 弁辰弥离弥冻国
  2. 弁辰接涂国
  3. 弁辰古资弥冻国
  4. 弁辰古淳是国
  5. 弁辰半路国
  6. 弁乐奴国
  7. 弁辰弥乌邪马国
  8. 弁辰甘路国
  9. 弁辰狗邪国
  10. 弁辰走漕马国
  11. 弁辰安邪国〈马延国>
  12. 弁辰渎卢国

三国志魏书30卷[9]:弁、辰韩共二十四国,大国有四五千个家庭,小国有六七百个家庭,总人口有四五万户。

注釋[编辑]

  1. ^ 辰韩在马韩之东,其耆老传世,自言古之亡人避秦役来适韩国,马韩割其东界地与之。有城栅。其言语不与马韩同,名国为邦,弓为弧,贼为寇,行酒为行觞。今有名之为秦韩者。
  2. ^ 北史·卷94·新羅》:相传言秦世亡人避役来适。
  3. ^ 据《后汉书·卷85》记载,辰韩位于三韩的东部,共有十二国,北与濊貊相邻。:辰韩在东,十有二国,其北与濊貊接
  4. ^ 三国志·卷30》:弁辰与辰韩杂居,亦有城郭。衣服居处与辰韩同。言语法俗相似,祠祭鬼神有异,施灶皆在户西。
  5. ^ 《后汉书·卷85》:弁辰與辰韓雜居,城郭衣服皆同,言語風俗有異。
  6. ^ 《后汉书·卷85》:(三韩) 凡七十八国,伯济是其一国焉。大者万余户,小者数千家,各在山海闲,地合方四千余里,东西以海为限,皆古之辰国也。
  7. ^ 始有六国,稍分为十二国。
  8. ^ 三国志魏书卷30:“弁辰亦十二国,又有诸小别邑,各有渠帅,大者名臣智,其次有险侧,次有樊濊,次有杀奚,次有邑借。”
  9. ^ 弁、辰韩合二十四国,大国四五千家,小国六七百家,总四五万户。
朝鮮半島朝代
傳疑/神話時代:桓國 | 倍達國 | 檀君朝鮮 | 辰国
信史時代:箕子朝鲜 | 卫满朝鲜 | 馬韓 | 辰韓 | 弁韓 | 漢四郡 | 高句丽 | 新罗 | 百济
中世至近代:後百濟 | 泰封 | 高麗 | 朝鲜王朝 – 大韓帝國) | 朝鮮日佔時期 / 大韩民国临时政府
二戰後至今:朝鲜人民共和国 | 蘇聯民政廳 北朝鲜人民委員會 朝鲜民主主义人民共和国 / 美軍政廳 大韩民国