青海历史

维基百科,自由的百科全书
跳到导航 跳到搜索

青海地处黄河上游,在华夏上古历史中占据重要地位。

先秦时代[编辑]

  • 早在2万年前青海就有人居住。

秦汉时代[编辑]

两晋南北朝时代[编辑]

Qutan Gruschke.jpg
青海历史系列条目
史前時期 舊石器時代
新石器時代
古羌人
古羌人
古羌人
春秋
戰國
古羌人
发羌
西海郡 河源郡 金城郡 发羌
三國 西海郡 河源郡 金城郡
吐谷浑 南凉 白蘭國
南北朝 吐谷浑 南凉 白蘭國
西平郡 浇河郡 河源郡 吐谷浑
鄯州 廓州 吐谷浑 吐蕃
五代 唃厮啰国
西宁州
甘肃等处行中书省西宁州 宣政院辖地
蒙古卫拉特部
和硕特 西寧辦事大臣
中華民國 青海省
中華人民
共和國
青海省

隋唐五代[编辑]

宋辽金元[编辑]

参见:熙河开边

  • 从唐朝末年到北宋初期,青海河湟地区的吐蕃各个部落互不统属,处在分裂战乱中。到11世纪初期分裂成几个较大的部落集团。李立遵是其中一个部落集团的首领,他把吐蓄赞普的後代唃廝囉(藏语译音意为佛子)劫持到今青海平安县,尊为赞普,李立遵自立为相,1025年唃廝囉脱离了李立遵等人的控制。1034年,他定都青唐城号为宗喀王,建立唃廝囉政權,史称青唐王国
  • 12世纪初,1099年北宋力量到达河湟地区,占据青唐城。公元1104年北宋鄯州改为西宁州,于是西宁名称开始使用。
  • 13世纪初,成吉思汗亲率大军经临洮进占西宁州,并在河州(今临夏县)设置“吐蕃宣慰司都元帅府”,当时牧区推行土司制度。这时,在蒙古帝国的支持下,藏传佛教在青海逐渐盛行起来,并建立了许多寺院。

明朝[编辑]

参见:南京珠玑巷和硕特汗国

清朝[编辑]

参见:年羹尧西宁办事大臣

  • 政府派员册封顾实汗为遵行文义敏慧顾实汗,使顾实汗在青、藏的统治地位合法化。清雍正帝平息顾实之孙和硕亲王罗布藏丹津后,改西宁卫为府,设西宁县、碾伯县和大通卫,属甘肃省。由驻西宁大臣直辖管理。这项措施为后来青海建省铺平了道路。

近现代[编辑]

解放軍進入青海
  • 民国时期,军阀马步芳势力开始深入到青海。直到1949年,马氏家族统治了整整40年。1928年青海省成立。
  • 公元1913年(民国二年)北洋政府改革清代建制,废西宁府,保留西宁道,西宁是道府所在地。1927年(民国十六年)撤西宁道,设西宁行政区长官。1929年,南京政府设立青海省,以西宁为青海省省会。西宁成為青海省會至今。

现代[编辑]

  • 1949年9月5日,中国人民解放军进入西宁。9月26日,青海省人民军政委员会宣告成立。1950年1月1日青海省人民政府正式组成,以西宁为省会。
  • 2010年4月14日上午,玉樹發生7級地震。

另見[编辑]

参考文献[编辑]

外部链接[编辑]