土耳其國務委員會

维基百科,自由的百科全书
國務委員會
Danıştay
國務委員會
設立1868年5月10日,​156年前​(1868-05-10
所在国 土耳其
設立法源土耳其憲法
網址www.danistay.gov.tr
現任Zeki Yiğit土耳其語Zeki Yiğit(第24任)


土耳其國務委員會土耳其語Danıştay)是土耳其的行政司法機構。

歷史[编辑]

帝國時期[编辑]

共和國時期[编辑]

根據1982年土耳其憲法第155條:

f1. Danıştay, idari mahkemelerce verilen ve kanunun başka bir idari yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir. Kanunla gösterilen belli davalara da ilk ve son derece mahkemesi olarak bakar. f2. (Değişik ikinci fıkra: 13/8/1999-4446/3 md.) Danıştay, davaları görmek, (...) kamu hizmetleri ile ilgili imtiyaz şartlaşma ve sözleşmeleri hakkında iki ay içinde düşüncesini bildirmek, (...) idari uyuşmazlıkları çözmek ve kanunla gösterilen diğer işleri yapmakla görevlidir. f3. Danıştay üyelerinin dörtte üçü, birinci sınıf idari yargı hakim ve savcıları ile bu meslekten sayılanlar arasından Hakimler ve Savcılar Kurulu; dörtte biri nitelikleri kanunda belirtilen görevliler arasından Cumhurbaşkın; tarafından seçilir. f4. Danıştay Başkanı, başkanvekilleri ve daire başkanları, kendi üyeleri arasından Danıştay Genel Kurulunca üşe tamsayısının salt çoğunluğunu ve gizli oyla dört yıl için seçilirler. Süresi bitenler yeniden seçilebilirler. f5. Danıştayın, kuruluşu, işleyişi, Başkan, Başsavcı, başkanvekilleri, daire başkanları ile üyelerinin nitelikleri ve seçim usulleri, idari yargının özelliği, mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı esaslarına göre kanunla düzenlenir.

"The Council of State is the last instance for reviewing decisions and judgements given by administrative courts and which are not referred by law to other administrative courts. It shall also be the first and last instance for dealing with specific cases prescribed by law.

The Council of State shall try administrative cases, give its opinion within two months of time on draft legislation, the conditions and the contracts under which concessions are granted concerning public services which are submitted by the Prime Minister and the Council of Ministers, examine draft regulations, settle administrative disputes and discharge other duties as prescribed by law. Three-fourths of the members of the Council of State shall be appointed by the Supreme Council of Judges and Public Prosecutors from among the first category administrative judges and public prosecutors, or those considered to be of this profession; and the remaining quarter by the President of the Republic from among officials meeting the requirements designated by law."

事件[编辑]

外部鏈接[编辑]