都督府

维基百科,自由的百科全书
跳转至: 导航搜索

都督府中国历史上设置的军事或行政机构。

唐朝[编辑]

唐朝沿袭了魏晋南北朝的都督制,在都督的驻地设立都督府。北周、隋朝把都督改为总管唐朝恢复都督的名称。都督府一般节制数的军政,但是唐朝实行府兵制,军权集中在朝廷,地方都督几无实权。后来府兵败坏之后,军权多为持节的节度使观察使所有。安史之乱后都督府撤销,都督成为荣誉官衔,宰相出征的加衔。唐朝在羁縻地区也设立都督府,一般以一个国家政权或者民族部落为一个都督府,以国王或者酋长担任都督。

元明[编辑]

元文宗天历二年(1329年),始立钦察亲军都督府,后改大都督府韩宋龙凤七年(1361年),吴国公朱元璋改改枢密院为大都督府。明太祖洪武十三年(1380年),大都督府改为五军都督府中军都督府左军都督府右军都督府前军都督府后军都督府

民国初年[编辑]

辛亥革命后,各省设立都督府主管本省军政,如鄂军都督府沪军都督府云南军都督府等,后来改称督军府或省政府。

日本[编辑]

日本在1906年到1919年于旅顺设立关东都督府。日本在1872年到1891年设立的近衛都督府近卫师团的前身。

参考文献[编辑]